GAME URBANISM

november 28th, 2010

Vanaf 1 december ligt mijn publicatie GAME URBANISM in de winkel. Het boek bevat teksten van Charles Landry, Francien van Westrenen en van mij en toont een (selectie) van Bureau Venhuizen projecten. Maar bovenal biedt
GAME URBANISM inzicht in mijn kijk op een culturele benadering van de ruimtelijke ordening.

Meer informatie…

GastGastgeber gestart

augustus 19th, 2010

GastGastgeber is op 1 mei van start gegaan met de opening van een gastenverblijf  in Oberhausen, op 17 juli in Dortmund en op 27 augustus wordt de GastGastgeber-STORE geopend in Hal 5 van Zeche Zollverein in Essen.

Voor meer informatie: WWW.GASTGASTGEBER.ORG

Voor informatie en boekingen: gast@gastgastgeber.org

Kamer 5 in het Gastenverblijf Oberhausen

Klik hier voor opnames van de opening in Oberhausen op 1 mei jl.

De slaapkamer van het 5-persoons appartement in de stijl van MOOOI in de Möllerstraße in Dortmund

Klik hier voor opnames van de opening in Dortmund op 17 juli jl.

Klik hier voor opnames van de apartementen in Dortmund gemaakt door de Wereld Omroep

Klik op de foto om de panorama foto’s van de appartementen te bekijken.

RUHR 2010 geopend!

januari 13th, 2010

Op 9 januari jl. is het jaar van RUHR Culturele Hoofdstad 2010 geopend!

Kijk op de site van NL in RUHR voor het programma en de overnachtigsmogelijkheden van GastGastGeber.

NL in RUHR

GastGastGeber vindt plaats met ondersteuning van de Dutch DFA.

In het onderstaande pdf vindt u het persbericht over de Nederlandse bijdrage aan RUHR 2010

persbericht-nl-ruhr-online

Amfibisch Wonen/ Amphibious Living als pdf

januari 5th, 2010

Een aantal keren per jaar komt de vraag binnen of de uitgave van Amfibisch Wonen nog beschikbaar is en of het besteld kan worden. Deze uitgave is vrij snel nadat het was uitgebracht in 2000, uitverkocht en er rest nog slechts een enkel exemplaar in de bibliotheek van het NAi en een exemplaar in de boekenkast van Hans Venhuizen. Daarmee is het een collecters-item geworden! Aangezien het onderwerp nog steeds actueel is en er nog steeds vraag is naar deze uitgave, is er besloten om het boek in pdf-vorm op de site aan te bieden aan ieder die geïnteresseerd is.

Omdat het totale boek in pdf-vorm een te groot bestand bevat, is het bestand in 15 kleinere onderdelen opgeslagen van 4 tot 7MB en is nu voor iedereen goed te downloaden zonder dat de computer vast loopt of dat er een uur gedownload moet worden. De cijfers voor de onderdelen corresponderen met de paginanummering vermeld bij de inhoud.

Mochten er passages of afbeeldingen uit het boek gebruikt worden dan graag de bronvermelding, auteur en/of fotograaf vermelden.

9-voorwoord

15-amfibisch-wonen

27-habito-et-emergo

45-juryrapport1

63-categorie-1-landschap-en-stedenbouw

85-categorie-2-stedenbouw-en-architectuur

107-categorie-3-wonen-en-werken-met-water1

129-catalogus-categorie1

145-catalogus-categorie-2-a

catalogus-categorie-2b

181-catalogus-categorie-3

193-workshops-barendrecht

221-workshops-rotterdam-ijsselmonde

249workshops-gouda

271-reacties

315-colofon

12 december Presentatie boek Op Zuid

december 17th, 2009

Voor het CBK Rotterdam heeft Hans Venhuizen een visie ontwikkeld voor de Entrees op Zuid waarbij dit deel van Rotterdam door middel van het nieuwe Maasplein verbonden wordt het westelijke centrum deel van Rotterdam. (zie ook website: Bureau Venhuizen Ontdekking van het Maasplein) Deze visie wordt gepubliceerd in een uitgave van het CBK-Rotterdam waarin verschillende kunstenaars gevraagd zijn hun kijk op de entree naar zuid weer te geven.

Bij interesse voor aanschaf publicatie: CBK-Rotterdam, Nieuwe Binnenweg 75, tel 010- 436 0288 of per e-mail: cbk@cbk.rotterdam.nl

9 december The Making Of in Almere

december 17th, 2009

‘ Een plan met elan en grote ambitie’ De Structuurvisie omvat de ambitieuze taakstelling van het Rijk om Almere uit te breiden met 60.000 woningen en 100.000 arbeidsplaatsen, te realiseren rond het jaar 2030. Het moet een doorstart maken van een typisch monofunctionele New Town naar een stad met evenwichtige samenstelling van bevolking etc…

Dit waren het uitgangspunt voor de bijeenkomst op 9 december jl. met de masterclass van de gemeente Almere. Als tweede onderdeel van de workshopdag stond een ronde van het debatspel The Making Of op het programma.

Met slogans als: Almere Noord: vindt je eigen energie!, ‘Almere onstaan uit het niets. Almere waar mijn groene hart klopt!’ en Het bloeit in Almere! werd een fris blik geworpen op de mogelijkheden die Almere biedt en kan bieden. Het resultaat van het debat bleef onbeslist, maar de intensieve lobby inde wandelgangen onder het genot van een drankje leverde uiteindelijk voor Het bloeit in Almere de winnaarspositie op.

6-7 oktober The Making Of in de Wieringerwerf

december 17th, 2009

in het kader van het Windweekend

Tijdens dit weekend stond het onderwerp windenergie centraal met films, excursies en debat voor mn. de inwoners van de Wieringenwerf. Men streeft naar capaciteitsvergroting en herstructurering van de bestaande windturbines. Tijdens dit weekend vonden 2 debatrondes plaats met bewoners en aanwezigen in Wieringer.

24 september Lezing bij PICNIC

december 17th, 2009

Hans Venhuizen heeft tijdens PICNIC 2009 in de Westergasfabriek een lezing verzorgt.

23 en 24 september The Making Of: Maak Plaats! voor Campus Hoogvliet

december 17th, 2009

In opdracht van Woonbron Hoogvliet en de Deelgemeente Hoogvliet onderzocht het team van Maak Plaats! wat jongeren graag bezig houdt en wat zij belangrijk vinden op de nieuw te realiseren pleinen van Campus Hoogvliet (realisatie 2015). Op woensdag 23 september vond de eerste debatavond plaats in het Informatiecentrum Hoogvliet met jongeren en betrokken partners. Tijdens deze avond werd het debatspel The Making Of ingezet om de meningen van de jongeren te horen. Ruim 20 jongeren uit Hoogvliet deze hier aan mee. Maak Plaats! is een programma ontwikkeld in het kader van YOUR WORLD 2009. Het jaar waarin Rotterdam, als eerste Jongerenhoofdstad van Europa, de positie, de kracht en het perspectief van jongeren centraal.

September Voorbereidingen boek Game, Urbanism : 10 jaar Hans Venhuizen, cultureel planoloog

december 17th, 2009

Hans Venhuizen publiceert in 2010 een boek met een overzicht van zijn projecten in de ruimtelijke ordening als cultureel planoloog in de afgelopen 10 jaar.

Game Urbanism

Handleiding voor een cultureel ontstaansproces

Hans Venhuizen

Auteurs: Hans Venhuizen, Charles Landry, Francien van Westrenen

Met medewerking van: Jan Kolen, Hilde Blank, Bert van Meggelen, Willem Schinkel, Peter Kuenzli

Hans Venhuizen ontwerpt processen voor steden en gebie­den die (willen) veranderen. In deze processen krijgt de ge­wenste toekomstige identiteit de tijd om te ontstaan vanuit het bestaande, in plaats van in één keer bedacht te worden. Venhuizen laat zien dat met een culturele invalshoek op de planvorming vaak onverwachte verbindingen tussen nu en straks gelegd kunnen worden.

De publicatie Game Urbanism onderzoekt Venhuizens werkwijze aan de hand van een aantal projecten en plaatst deze in de context van ontwikkelingen op het gebied van ruimtelijke ordening. Belangrijke spelers in het veld reage­ren op de manier van werken en spreken zich uit over de geldigheid ervan. Tot slot worden uit de projecten lessen getrokken voor de toekomst. Met een doe-het-zelf-aanpak streeft Venhuizen bij lezers naar enthousiasme voor en nieuwsgierigheid naar de culturele dimensie van ruimtelijke ordening.

Uitgeverij Valiz, ISBN978-90-78088-30-1 Verschijnt najaar 2009

www.valiz.nl, info@valiz.nl

www.bureauvenhuizen.com

OPZET

De publicatie bestaat uit de volgende delen

1- ‘The making of’ wordt geschreven in drie hoofdstukken: Boom, Bollywood in Transvaal en The making of. ‘The making of’ vormt de rode, centrale draad in het boek. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een do’s en don’ts pagina en een samenvatting. Tekst: Hans Venhuizen

2- De projecten uit Venhuizens praktijk vormen de onderschriften, annotaties en illustraties bij de teksten. De projecten zijn onderdeel van de begrippenlijst die ook letterlijk onder de tekst doorloopt. Alle begrippen en projecten worden kort uitgelegd in woord en sommigen ook in beeld. Vijf projecten komen op aparte pagina’s prominenter aan de orde: Dudok voor beginners (Kinderspeelplaats in Hilversum), des Beemsters (Ontwikkelingsvisie voor de Beemster), Parkettuin (Tilburg), Amfibisch Wonen (prijsvraag) en Bulb (interactieve, educatieve website van Geest&Grond). Tekst: Hans Venhuizen

3- In gesprekken met verschillende experts wordt de werkwijze van Hans Venhuizen in de context van de de huidige stand van zaken in ruimtelijke ordening geplaatst en getoetst op toepasbaarheid en geldigheid. De uitspraken van de experts vormen letterlijk de bovenregels en ‘plaatsaanduiding’ van het verhaal. De experts die aan het woord komen zijn Jan Kolen (bijzonder hoogleraar erfgoed van Stad en land aan de Vrije Universiteit Amsterdam), Bert van Meggelen (Maatwerk, bureau voor culturele planologie), Willem Schinkel (socioloog), Hilde Blank (directeur BVR), Peter Kuenzli (directeur Gideon Consult). De tekst wordt geschreven door Francien van Westrenen.

4- een kritische beschouwing op het werk van Hans Venhuizen door Charles Landry. Charles Landry is oprichter en directeur van Comedia, een vanuit Engeland internationaal opererend bureau dat advies geeft op het terrein van cultuur en creativiteit als krachtbron voor stedelijke ontwikkeling. Landry is auteur van de gezaghebbende boeken ‘The Creative City: a toolkit for urban innovators’ (2000), ‘The Art of City Making’ (2006) en bedenker van de term ‘de creatieve stad’. Hij geeft aan tientallen steden in de wereld advies in hun zoektocht naar het creëren van ‘de goede stad’. Landry pleit al jaren voor ‘creatieve steden’: steden die hun problemen op een vernieuwende, slimme manier aanpakken. Inmiddels noemt iedere stad zich creatief. Maar, stelt Landry, dit houdt niet meer in dan dat ze meer geld reserveren voor kunst en cultuur. Daarmee los je de stedelijke problemen volgens hem niet op. Landry zal in staat zijn om mijn werk in een bredere en internationale context te plaatsen van wat we in Nederland culturele planologie noemen.